Tutustu myös
Valkoviini
18,13 €
Valkoviini
36,11 €
Valkoviini
20,13 €
34,42 €
24,98 €
Vaaleanpunainen, makea, marjainen, vadelmainen, kukkainen.
Perinteikkäässä portviiniperheessä on monta jäsentä, mm.: ruby, tawny, white port, late bottled vintage port (LBV) ja vintage port.
Ruby portit ovat intensiivisen marjaisia, kypsän hedelmäisiä ja mausteisia. Pidempään tynnyrikypsytetyt tawnyt ovat kypsäaromisia, pähkinäisiä, taatelisia ja viikunaisia. LBV:t ovat vivahteikkaampia ja mausteisempia kuin ruby portit, ja vintage portit jatkavat kypsymistä pullossa vuosien, jopa vuosikymmenten ajan.
Jälkiruokaviininä tunnettu port taipuu myös juustojen seuraan ja aperitiiviksi.
Kokeile ruby-portviinien kanssa kovia, suolaisia juustoja ja täyteläisiä jälkiruokia tummista marjoista; tawny-portviinien kanssa kuivatuttuja hedelmiä, pähkinäisiä leivonnaisia ja suklaata; LBV:n kera miedompia sinihomejuustoja ja suklaajälkiruokia; vintage-portviinit sopivat meditaatioviineiksi tai stiltonin kera ja makeat valkoiset portviinit viinissä keitettyjen päärynöiden kanssa. Porttonic eli tonic-vedellä jatkettu kuiva valkoinen portviini on oiva aperitiivi.
Tarjoile portviinit viinityypin mukaan: valkoiset portit hyvin viilennettyinä 10–12-asteisina, vintage portit hieman viileänä 16–18-asteisena ja muut viilennettyinä 14–16-asteisina.
Portviinit tehdään Portugalin pohjoisosassa Douron ja sen sivujokien laaksoissa.
Vuosikertaportviiniin muodostuu ajan kanssa sakkaa, joka on hyvä poistaa ennen nauttimista. Nosta pullo vuorokaudeksi pystyyn, jolloin sakka laskeutuu pullon pohjalle. Viinin voi myös suodattaa kahvinsuodattimen tai dekantoimissiivilän läpi. Vuosikertaportviini nautitaan muutaman päivän sisällä pullon avaamisesta.
Portviinit säilyvät avaamattomina muutamasta kuukaudesta useisiin vuosiin viinityypin mukaan; avatuissa pulloissa tawny portit säilyvät useamman viikon ajan, muut viinityypit vähemmän aikaa.